علایم بیماری سرخجه در دوران حاملگي ممکن است مانند دوران کودکی بسیار خفیف و زودگذر باشد بطوری که مادر باردار از آن اطلاع پیدا نکند. ولی اگر خانمی قبلا به سرخجه مبتلا نشده باشد و ازدواج کند و حامله گردد و در سه ماه اول آبستنی دچار بیماری سرخجه گردد ویروس سرخجه موجب ناهنجاریهای مختلف در اعضای جنین او خواهد شد.
تاثير گذاري سرخجه بر مادر و جنين
اگر زن آبستنی که قبلا به سرخجه مبتلا نشده و واکسن هم نزده باشد، با کودک یا با بیمار مبتلا به سرخجه تماس پیدا کند، ویروس سرخجه از راه بینی و حلق او وارد میشود و در بدن او تکثیر مییابد. سپس ویروس از راه جفت به جنین او میرسد و جنین وی را مبتلا می سازد. سن بارداری به هنگام ابتلا اهمیت دارد، اگر ابتلای مادر به سرخجه در خلال 8 هفتگی دوران آبستنی باشد 50 تا 80 درصد امکان دارد جنین او مبتلا شود. در سه ماهه دوم دوران بارداری تا 20 درصد و در سه ماهه سوم دوران بارداری ابتلا کمتر میباشد. اگر جنین در سه ماهه اول دوران جنینی مبتلا شود چون در این دوران اعضای جنین در حال تشکیل شدن و شکل گرفتن میباشد. بنابراین موجب ناهنجاریهای مختلف جنین میشود و نوزاد پس از تولد دچار ناهنجاریهای قلبی ، ناهنجاریهای کبد ، عارضه های چشمی آب مروارید و آب سیاه ، عارضه گوش (کری) ، خونی (خونریزی پوست) و بالاخره ویروس به صورت مستقیم اعصاب مرکزی را مبتلا میسازد و نوزاد پس از تولد دچار عقب افتادگی مغزی و گاهی دچار تشنج میگردد.
اگر زن آبستنی با کودک مبتلا به سرخچه تماس پیدا کرد چه باید بکند؟
مطالعات انجام شده در ایران نشان داده است که در حدود 90 درصد دختران ایرانی قبل از ازدواج مبتلا به سرخجه شدهاند و در خون آنان پادتن ضد سرخجه وجود دارد ولی با بهبود وضع زندگی و بهداشت و تزریق واکسن سرخجه بطور پراکنده ابتلا به بیماری سرخجه در دوران کودکی کاهش مییابد و مصونیت در دختران قبل از ازدواج کمتر میگردد. بنابراین زنان باردار به تدریج مستعد به ابتلا به سرخجه میگردند و اگر خانم بارداری در سه ماهه اول دوران بارداری خود با بیمار مبتلا به سرخجه تماس پیدا کند و از ابتلای به بیماری سرخجه در گذشته خود اطلاعی نداشته و واکسن سرخجه هم به او تزریق نشده باشد باید بلافاصله و به صورت اورژانس از او آزمایش خون از نظر پادتن سرخچه به عمل آید و عیار آن تعیین شود. اگر پادتن به حد کافی در خون او وجود دارد، جای نگرانی نیست، ولی اگر آثاری از پادتن نیست و یا عیار آن کم است امکان ابتلاء به سرخجه در او وجود دارد.
1. به چنین خانمی باید به مقدار کافی آنتی کور گاماگلوبولین در خلال 8 - 7 روز بعد از تماس تزریق گردد. با این وجود امکان ابتلای جنین به سرخجه وجود خواهد داشت.
2. اگر تزریق گاماگلوبولین انجام نگرفت، چنین خانمی باید زیر نظر پزشک باشد. اگر از نظر بالینی مبتلا به بیماری سرخجه شد یا این که در آزمایش خون مجددی که چهار تا شش هفته بعد از او انجام میشود عیار پادتن سرخجه افزایش قابل توجهی پیدا کرد و امکان ناهنجاری در جنین او بوجود آمد، در چنین شرایطی میتوان به حاملگی او خاتمه داد.